Babka jogurtowa z gruszką i malinami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bardzo proste i smaczne ciasto. Możecie zrobić je bez owoców lub z dodatkiem swoich, ulubionych. Miarką jest kubek po jogurcie. Więc reklamacji nie uwzględniamy :P

  • 50 min

Składniki:

  • 150 g jogurtu owocowego
    1 miarka cukru (po jogurcie)
    1 miarka oliwy
    2 jajka
    3 miarki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    30 g cukru waniliowego
    skórka z 1 cytryny
    100 g dżemu malinowego
    2 gruszki nashi

Babka jogurtowa z gruszką i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt, olej, jajka, cukier i cukier waniliowy mieszamy drewnianą łyżką na gładko.

    Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec mieszania dodajemy startą skórkę ze sparzonej cytryny.

    Ciasto wylewamy do formy (12x31 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

    Na środku ciasta, małą łyżeczką, umieszczamy dżem. Następnie na zakładkę układamy obrane w ósemki gruszki.

    Ciasto pieczemy 40 min w temperaturze 180°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy