Babka jajeczna

4.5 (186 ocen)

Bardzo smaczna przygotowana z prostych składników które zawsze mamy po ręką,najlepiej smakuje jeszcze ciepła,świetnie sprawdzi się na świąteczne śniadanie.

Składniki:

  • na ciasto:
    220 g mąki pszennej
    4 jajka
    100 ml oliwy z oliwek
    2 łyżki majonezu
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ponadto:
    4 jajka ugotowane na twardo
    200 g tartego żółtego sera
    1 pęczek szczypiorku
    kiełki rzodkiewki
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Przystawki

Babka jajeczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbić do miski,dodać sól i ubić przy pomocy miksera na puszystą pianę i nadal ubijać dodając stopniowo olej.
    Następnie kolejno porcjami dodawać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
    Na końcu dodać starty ser,posiekany szczypiorek i ugotowane, pokrojone w kostkę jajka,wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki.
    Mała foremkę na babkę z kominkiem wysmarować masłem i opruszyć bułką tartą.
    Gotowe ciasto przełożyć do niej i piec w temperaturze 180 *C przez około 40 minut.
    Po przestudzeniu wierzch posypać kiełkami rzodkiewki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

4.02 (619 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka piaskowa

To może cię zainteresować