Bardzo smaczna przygotowana z prostych składników które zawsze mamy po ręką,najlepiej smakuje jeszcze ciepła,świetnie sprawdzi się na świąteczne śniadanie.
Składniki:
na ciasto:
220 g mąki pszennej
4 jajka
100 ml oliwy z oliwek
2 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ponadto:
4 jajka ugotowane na twardo
200 g tartego żółtego sera
1 pęczek szczypiorku
kiełki rzodkiewki
Babka jajeczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wbić do miski,dodać sól i ubić przy pomocy miksera na puszystą pianę i nadal ubijać dodając stopniowo olej.
Następnie kolejno porcjami dodawać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Na końcu dodać starty ser,posiekany szczypiorek i ugotowane, pokrojone w kostkę jajka,wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki.
Mała foremkę na babkę z kominkiem wysmarować masłem i opruszyć bułką tartą.
Gotowe ciasto przełożyć do niej i piec w temperaturze 180 *C przez około 40 minut.
Po przestudzeniu wierzch posypać kiełkami rzodkiewki.
Komentarze