Babka herbaciana

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 10 osób

Bardzo prosta i bardzo smaczna babka z herbatą i lekko rumową nutą. Babka, jak wszystkie babki, jest szybka w wykonaniu . Radziłabym jedynie wcześniej zaparzyć herbatę i namoczyć rodzynki w rumie.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 250g mąki tortowej
    100g drobnego cukru
    80g masła
    1 żółtko
    1 całe jajko
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    skórka otarta z 1/2 cytryny
    szczypta soli
    200ml mocnej herbaty
    60g rodzynek
    80ml białego rumu

    Lukier:

    150g cukru pudru
    2-3 łyżki mocnej herbaty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ucierane Babki Desery

Babka herbaciana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2-3 godziny przed przystąpieniem do pracy zaparzyć herbatę – u mnie z trzech torebek, oraz zalać rodzynki rumem i przykryć. Te czynności można również wykonać dzień wcześniej wieczorem.
  • 2. Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę do babki (z kominem) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
  • 3. Masło utrzeć z cukrem i skórką z cytryny. Dodać jajko i żółtko i miksować do uzyskania jasnej i puszystej masy. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, na przemian z herbatą, zaczynając i kończąc na mące. Na końcu dodać odsączone z rumu, osuszone i obtoczone w mące rodzynki. Wymieszać łyżką.
  • 4. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec przez 45-50 minut. Do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić w formie na ok. 20 minut, następnie delikatnie wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • 5. Przygotować lukier. Do cukru pudru dodać łyżkę herbaty i miksować na wysokich obrotach. Herbatę dodawać do momentu uzyskania gęstego lukru. Natychmiast oblać nim babkę i pozostawić do zastygnięcia.

Porady

Wszystkie składniki babki muszą być w temperaturze pokojowej, co oznacza, że należy wyciągnąć je z lodówki ok. 1,5 godziny przed przystąpieniem do pracy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbata Herbata Rodzynki Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować