Babka z dodatkiem kaszy mannej i kisielu. Łatwa do zrobienia i każdemu posmakuje.
Składniki:
Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki kaszy mannej
500 g masła lub margaryny
2 i 1/3 szklanki cukru
3 duże jajka
2 opakowania kisielu cytrynowego bez cukru (na 1/2 L wody każde)
1 opakowanie proszku do pieczenia (15g)
szczypta soli
Babka grysikowa z kisielem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na ciasto tłuszcz rozpuścić, dodać cukier, sól i proszek do pieczenia - utrzeć. Nadal ucierając, dodać kolejno: jajka, kaszę, kisiel (proszek) i mąkę. Formę na babkę (średnica spodu - 10,5 cm; średnica góry - 23 cm; bez kominka) wysmarować margaryną i dokładnie wysypać mąką. Wlać ciasto - u mnie ciasto zostało rozdzielone na 3 formy o w.w. wymiarach.
2.Piec 60 min (180 st. C).
Gotową babkę można oprószyć cukrem pudrem.
Porady
Przygotowane ciasto można wylać do dużej formy - wtedy czas pieczenia wynosi około 40 min (180 st. C).
Komentarze