To bardzo dawny przepis. To ciasto nigdy mi się nie znudziło. Kojarzy mi się raczej z Wielkanocą, bo każdego roku jest na stole wielkanocnym. W środek babki wkładam kilka gałązek bukszpanu i wtedy przybiera świąteczny wygląd. Wyjatkowo zrobiłam ją na Dzień Dziadka.

Składniki:

  • Szklanka o poj. 250 ml
    Foremka do babki gotowanej z przykryciem

    --- 5 jajek
    --- 25 dkg masła lub margaryny
    --- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
    --- 1 szklanka mąki tortowej
    --- ¾ szklanki drobnego cukru lub kryształu ( dłużej trzeba ucierać)
    --- skórka otarta z 1 cytryny
    --- sok z połowy cytryny ( odjęłam łyżkę, a w jej miejsce dałam likier orzechowy)
    --- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    --- aromat wanilii lub migdałowy – odrobinę bo to jest babka zamknięta w foremce
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna Desery

Babka gotowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zamknięta foremka z ciastem 1. 1) Foremkę do babki wysmarować masłem i wysypać dokładnie kaszką manną. Przygotować sobie garnek trochę wyższy od foremki i włożyć na dno cienką ściereczkę.
    2) Masło ucierać z cukrem dodając po jednym żółtku. Utrzeć mikserem na gładką masę.
    3) Obydwie mąki i proszek do pieczenia wymieszać i dodawać stopniowo do utartej masy dalej miksując. Dodać sok cytrynowy, otartą skórkę i aromat lub likier orzechowy, amaretto- wg uznania.
    4) Ubić pianę z białek z odrobiną soli i dodać w 3 partiach do utartego ciasta- wymieszać.
    5) Ciasto przełożyć do foremki i zamknąć. Wstawić do garnka i wlać zimną wodę do 3/4 wysokości formy. Garnek przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu 1 godzinę i 20 minut licząc czas od zawrzenia wody.
  • babka bez polewy 2. 6) Po tym czasie garnek zestawić z ognia i nie odkrywając pozostawić na 10 minut. Formę z babką wyjąć i ponownie po 10 minutach otworzyć i wyjąć na paterę. Ostudzoną polać polewą czekoladową.
    POLEWA:
    --- 100 gram gorzkiej czekolady
    --- 100 gram gęstej śmietany

    Czekoladę połamać na kawałki, dodać śmietanę i całość wstawić w miseczce do drugiej miski z gorącą wodą. Dobrze wymieszać. W razie potrzeby zmienić wodę . Część polewy rozprowadzić pędzlem, a resztę polać ozdobnie. Można posypać wiórkami kokosowymi, orzechami itp.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować