Babka dyniowa z orzechami

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Aromatyczna babka dyniowa z orzechami włoskimi. Gdy za oknem pada deszcz, kawałek babki z kubkiem parującej kawy pomaga dotrwać do końca dnia...

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 500 g dyni piżmowej (można użyć innej)
    220 g masła
    200 g cukru trzcinowego
    5 jajek
    400 g mąki
    12 g proszku do pieczenia
    100 g posiekanych orzechów włoskich
    lukier
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka dyniowa z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieram, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną dynię przekładamy na durszlak, żeby ociekła z wody, a następnie rozdrabniamy ją blenderem na gładkie puree. Masło ucieramy z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz puree dyniowe. Na końcu dorzucamy posiekane orzechy włoskie. Ciasto przelewamy do formy. Użyłam silikonowej formy na babkę (z kominem) o średnicy 22 cm i wysokości 12 cm. Jeśli użyjecie blaszanej formy, to nie zapomnijcie jej wysmarować masłem lub margaryną i dokładnie wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 190 stopni C. przez 45-50 minut. Wystudzone ciasto polewamy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować