Babka dwukolorowa z malinami

0 (0 ocen)

Pyszny dodatek do kawki, herbatki lub po prostu do pałaszowania solo, do zabrania ze sobą na pikniki lub poczęstowania weekendowych gości:)

Składniki:

  • Przepis na podłużną formę o wymiarach 25 cm x 12 cm:

    3 jajka
    1 szklanka* cukru
    125 g miękkiej margaryny
    50 ml mleka w temp. pokojowej
    1 i 1/2 szklanki* mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 kopiasta łyżka kakao
    200 g malin

    * szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ucierane Babki Desery

Babka dwukolorowa z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać margarynę i dalej ucierać. Do masy wlać mleko a następnie dodawać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko dokładnie zmiksować. gdyby ciasto wyszło bardzo gęste, można dodać jeszcze odrobinę mleka. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao, dokładnie zmiksować.
  • 2. Ciemne ciasto wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia, na nim rozłożyć delikatnie obtoczone w mące maliny i przykryć jasnym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45 minut w 175 stopniach. Przed wyciągnięciem ciasta, zrobić próbę patyczkiem.

Porady

Upieczoną babkę można posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować