To nie jest najłatwiejszy sposób na babkę drożdżową, to nie jest przepis dla początkujących. Jeśli jednak mamy już trochę doświadczenia z ciastem drożdżowym, to warto ją upiec. Gwarantuję zachwycicie się jej smakiem.
4 godz.
Składniki:
mąka tortowa - 1/2 kg
świeże drożdże - 25 g
mleko - 1,5 szk.
masło - 80 g
śmietana kremówka - 0,5 szk.
jajka - 4 szt.
cukier aromatyzowany wanilią – 150 g
kandyzowana skórka pomarańczowa - 100 g
Babka drożdżowa zaparzana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, łyżeczki cukru, 2 łyżek ciepłego mleka i odrobimy mąki robię zaczyn. Odstawiam w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
2.Połowę mąki przekładam do miski. Mleko gotuję i wrzące wlewam do miski z mąką, bardzo starannie mieszam, aby nie powstały grudki. Ja to zrobiłam w robocie, ale równie dobrze można to zrobić mikserem lub ręcznie. Odstawiam do wystygnięcia.
Wyrośnięty zaczyn łączę z przestudzoną, zaparzoną mąką i dokładnie mieszam. Miskę nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do podrośnięcia.
3.Dodaję jajka, cukier i bardzo dokładnie wyrabiam partiami dodając pozostałą mąkę. Na koniec dodaję roztopione i przestudzone masło oraz śmietanę. Dalej wyrabiam długo i starannie. Dodaję kandyzowaną skórkę pomarańczową i wyrabiam jeszcze przez chwilę. Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.
4.Wyrośnięte ciasto przekładam do dwóch wysmarowanych i wysypanych mąką foremek z kominkiem. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia. Następnie wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 50-55 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone babki wykładam na kratkę kuchenną do ostygnięcia, a następnie posypuję cukrem pudrem.
Komentarze