Babka drożdżowa z rumem i konfiturą morelową

0 (0 ocen)

Idealne połączenie smaków. Uczta dla podniebienia gwarantowana!

Składniki:

  • Składniki na ciasto: 0,5 szklanki mleka
    5 dag drożdży
    2 łyżki cukru
    2 jajka
    1 i 2/3 szklanki mąki
    0,5 łyżeczki soli
    4 łyżki miękkiego masła
    1/2 szklanki rodzynek + 1 łyżka ciemnego rumu
    Składniki na syrop do babki: 1 i 1/2 szklanki wody
    1 szklanka cukru
    2/3 szklanki rumu
    0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    Składniki na morelową glazurę: 3/4 szklanki konfitury z moreli + 1 łyżka wody

Babka drożdżowa z rumem i konfiturą morelową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Rodzynki namoczyć w rumie.
    2. Ciasto: Podgrzane mleko, drożdże i cukier wymieszać i odstawić na 5 minut. Dodać jajka, przesianą mąkę, sól i masło. Całość utrzeć, dodać rodzynki. Przykryć ciasto na 1h do wyrośnięcia. Przełożyć do okrągłej formy na babkę. Piec w 190°C, 30 min. Po ostudzeniu wyjąć z formy.
    3. Syrop: Podgrzać wodę z cukrem do rozpuszczenia cukru. Przelać do dzbanka, dodać rum, wanilię i polać ciasto ciepłym syropem.
    4. Konfiturę podgrzać z łyżką wody, przecedzić przez sito, aby było klarowne. Posmarować ciasto pędzelkiem.

Porady

Babka doskonale smakuje podana z bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy