Babka drożdżowa z rodzynkami

5 (184 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Delikatna, puszysta, długo zachowuje świeżość.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 500 g mąki
    50 g drożdży
    3/4 szkl mleka
    1/4 szkl kremówki
    1/2 szkl cukru
    2 jajka
    1 żółtko
    125 g masła
    1 cukier waniliowy
    1/2 szkl rodzynek ( można więcej)
    szczypta soli

    porcja na dwie formy 20 i 23 cm
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka drożdżowa z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
  • 2. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę, sól i drożdże z mlekiem. Po połączeniu składników dodać roztopione masło i dokładnie wyrobić. Na koniec dodać rodzynki.
  • 3. Formy natłuścić i posypać mąką. Wyłożyć ciasto, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
  • 4. Piec 35 - 40 min. w temp. 180 stopni. Zimne babki polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować