Babka drożdżowa z jabłkami, rodzynkami i kakao

4.5 (144 ocen)

  • 13 godz.

Babka z ciasta bez wyrabiania, łatwy sposób na pyszne i wilgotne ciasto drożdżowe.

  • 13 godz.

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    5 dag drożdży
    1 szklanka mleka
    3/4 szklanki oleju
    1/2 kg mąki
    aromat cytrynowy lub pomarańczowy
    1 jabłko
    1 łyżka kakao
    garść rodzynek
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Babka drożdżowa z jabłkami, rodzynkami i kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka zmiksować z cukrem, wkruszyć drożdże, wlać mleko, olej i zostawić na 12 godzin bez mieszania. Po tym czasie dodać mąkę, aromat i wymieszać. Odłożyć trochę ciasta i dodać do niego kakao z 1 łyżką mleka. Do jasnego ciasta dodać pokrojone w kostkę i obtoczone w mące jabłka oraz rodzynki. Do foremki babki wlać część ciasta jasnego, na to wyłożyć ciasto kakaowe oraz ciasto jasne. Zostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować