BABKA DROŻDŻOWA Z ŻURAWINĄ

5 (160 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Babka jest niezwykle puszysta- niczym obłoczek, pięknie wyrasta i jest przepyszna. W przekroju wygląda bardzo ciekawie przez owoce żurawiny.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • - 50 g drożdży świeżych
    - 130 g cukru
    - 500 g mąki
    - 250 ml mleka
    - 4 żółtka
    - 100 g masła
    - 40 g suszonej żurawiny
    - 2 łyżki cukru z wanilią lub 1 mały cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Babki Ciasto drożdżowe Desery

Babka drożdżowa z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić zaczyn: pokruszyć drożdże, zasypać je 2 łyżkami cukru, pomieszać i poczekać 5 minut aż się rozpuszczą. Dodać 100 g mąki i całe mleko. Pomieszać, przykryć folią, nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 40 minut.
  • 2. Żurawinę zalać wrzątkiem i zostawić aby zmiękła na ok. 15 minut. Po tym czasie odsączyć z wody. Jeśli owoce są duże to je pokroić na drobniejsze kawałki.
  • 3. Gdy mamy pewność, że zaczyn rośnie- utrzeć żółtka z pozostałym cukrem, dodać resztę mąki, zaczyn i ciasto dobrze wyrobić.
  • 4. Kiedy ciasto jest już gładkie dodać stopniowo roztopione i wystudzone masło, żurawinę i cukier z wanilią. Całość ponownie wyrobić.
  • 5. Ciasto przełożyć do formy babkowej o średnicy 25 cm, wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Zostawić do wyrośnięcia na 40 minut. W tym czasie nastawić piekarnik na 175 stopni C aby się nagrzał.
  • 6. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy aby nie zaparowała, dobrze wystudzić na kratce.

Porady

Babkę można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować