Babka jest niezwykle puszysta- niczym obłoczek, pięknie wyrasta i jest przepyszna. W przekroju wygląda bardzo ciekawie przez owoce żurawiny.
2 godz. 30 min
Składniki:
- 50 g drożdży świeżych
- 130 g cukru
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 4 żółtka
- 100 g masła
- 40 g suszonej żurawiny
- 2 łyżki cukru z wanilią lub 1 mały cukier waniliowy
Babka drożdżowa z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić zaczyn: pokruszyć drożdże, zasypać je 2 łyżkami cukru, pomieszać i poczekać 5 minut aż się rozpuszczą. Dodać 100 g mąki i całe mleko. Pomieszać, przykryć folią, nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 40 minut.
2.Żurawinę zalać wrzątkiem i zostawić aby zmiękła na ok. 15 minut. Po tym czasie odsączyć z wody. Jeśli owoce są duże to je pokroić na drobniejsze kawałki.
3.Gdy mamy pewność, że zaczyn rośnie- utrzeć żółtka z pozostałym cukrem, dodać resztę mąki, zaczyn i ciasto dobrze wyrobić.
4.Kiedy ciasto jest już gładkie dodać stopniowo roztopione i wystudzone masło, żurawinę i cukier z wanilią. Całość ponownie wyrobić.
5.Ciasto przełożyć do formy babkowej o średnicy 25 cm, wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Zostawić do wyrośnięcia na 40 minut. W tym czasie nastawić piekarnik na 175 stopni C aby się nagrzał.
6.Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy aby nie zaparowała, dobrze wystudzić na kratce.
Porady
Babkę można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze