Babka drożdżowa parzona

4.97 (170 ocen)

  • 4 godz.

Baba bardzo smaczna, przepis ze starej gazety z moimi dodatkami.1 miejsce na V Impresjach Kulturalno - Kulinarnych w Koronowie.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 500g mąki
    80g drożdży
    250ml słodkiej śmietany
    2-3 łyżki mleka
    8 żółtek
    150g cukru
    1 cukier waniliowy
    100g masła
    pół łyżeczki soli
    skórka z 1 pomarańczy
    aromat pomarańczowy
    2 łyżki spirytusu
    100g rodzynek
Wystaw ocenę:

4.97 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka drożdżowa parzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski. Zagotowaną śmietaną zaparzyć około połowy mąki.
    Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać skórkę pomarańczową aromat i spirytus. Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem, łyżką cukru, posypać mąka, zostawić do wyrośnięcia. Stopić tłuszcz. Umyć i osączyć w ściereczce rodzynki. Do przestudzonego zaparzonego ciasta dodać drożdże, utarte żółtka, resztę mąki i wyrabiać drewnianą łyżką. Dodać ciepły, stopiony tłuszcz, wymieszać. Dalej wyrabiać ciasto ręką, tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Na końcu dodać rodzynki. Ciasto odstawić do wyrośnięcia, a w tym czasie przygotować 1 dużą lub 2 małe karbowane formy smarując je grubo masłem.
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć do foremek, a gdy znów wyrośnie, piec w 180 st.C 50 minut. Babki można polukrować lub posypać cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować