Babka drożdżowa parzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski. Zagotowaną śmietaną zaparzyć około połowy mąki.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać skórkę pomarańczową aromat i spirytus. Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem, łyżką cukru, posypać mąka, zostawić do wyrośnięcia. Stopić tłuszcz. Umyć i osączyć w ściereczce rodzynki. Do przestudzonego zaparzonego ciasta dodać drożdże, utarte żółtka, resztę mąki i wyrabiać drewnianą łyżką. Dodać ciepły, stopiony tłuszcz, wymieszać. Dalej wyrabiać ciasto ręką, tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Na końcu dodać rodzynki. Ciasto odstawić do wyrośnięcia, a w tym czasie przygotować 1 dużą lub 2 małe karbowane formy smarując je grubo masłem.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć do foremek, a gdy znów wyrośnie, piec w 180 st.C 50 minut. Babki można polukrować lub posypać cukrem.
Komentarze