Babka drożdżowa

4.95 (153 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto drożdżowe w klasycznej wersji np. jako Baba Wielkanocna.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    0,5 szklanki mleka
    szczypta soli
    100g rozpuszczonego masła 82%

    Zaczyn drożdżowy:
    30 g. drożdży z kostki
    0,5 szklanki mleka
    1 łyżka mąki
    1 łyżka cukru.

    można dodać rodzynki, wiśnie itp.
Wystaw ocenę:

4.95 (153 ocen)

Babka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdże - zaczyn 1. drożdże - zaczyn: Drożdże kruszymy do ciepłego mleka, dodaj mąkę,cukier i wymieszaj do rozpuszczenia składników. Pozostaw do wyrośnięcia.
  • mąka 2. Odważ mąkę i przesiej do miski.
  • ciasto 3. Do miski wsyp sól, mąkę, cukier, jajka, mleko i ciepłe masło. Dodaj wyrośnięte drożdże.
  • ciasto 4. Delikatnie napowietrzamy składniki łącząc je ze sobą. Wyrabiamy na gładką masę. jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dosyp troszkę mąki.
  • ciasto 5. Ciasto drożdżowe przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy i pozostawiamy na ok.1 godzinę do wyrośnięcia przykrywając ręcznikiem.
  • babka drożdżowa 6. Pieczemy w piekarniku elektrycznym 50-60 minut w około 160- 180st. Jak wiadomo każdy piekarnik piecze inaczej więc trzeba obserwować czy ciasto drożdżowe jest już upieczone lub sprawdzić długą wykałaczką.
  • babka drożdżowa 7. Jeżeli widać,że ciasto po wyjęciu odchodzi od formy to można od razu wyjąć.
  • babka drożdżowa 8. Po wyjęciu i wystudzeniu babkę można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

Porady

Do tej drożdżówki można dodać dowolne owoce lub bakalie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Wielkanocna baba drożdżowa

To może cię zainteresować