Babka czekoladowo - orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy włoskie zmielić, czekoladę zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Masło roztopić w garnku i odstawić do ostygnięcia.
2.Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z odrobina soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy aż żółta idealnie połączą się z pianą.
Zmielone orzechy, czekoladę, mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą.
3.Do ubitej masy stopiono dodawać wymieszane sypkie składniki i delikatnie mieszać. Na samym końcu dodać ostudzone masło.
Keksówkę wysmarować tłuszczem, przelać gotowe ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40-50 min.
Upieczone ciasto polewamy czekoladą. Smacznego.
Porady
Ciasto można również zrobić z orzechami laskowymi.
Komentarze