Babka czekoladowo- wiśniowo- rumowa

0 (0 ocen)

Babka o mocno czekoladowym smaku z dodatkiem wiśni nasączonych rumem

Składniki:

  • 20dkg. masła
    30dkg. cukru
    5 jaj
    40dkg. mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 ml.mleka
    1 łyżeczka wanilii lub cukier waniliowy
    2 łyżki kakao
    czekolada gorzka ( 100g)
    szklanka wydrylowanych wiśni
    duży kieliszek rumu
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka czekoladowo- wiśniowo- rumowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka czekoladowo-wiśniowo- rumowa 1. Wiśnie zalać rumem i odstawić . Masło utrzeć z cukrem , wanilią i solą na puszystą masę , ucierając dodawać po jednym jajku . Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do utartego masła Ciasto podzielić na dwie części , do jednej dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i 2 łyżki kakao , wymieszać . Do drugiej części dodać wiśnie namoczone w rumie Formę na babkę wysmarować dokładnie tłuszczem i posypać mąką lub bułką tartą , wylać ciasto z wiśniami , na ciasto z wiśniami łyżką kłaść ciasto czekoladowe . Piec około 50-55 minut w temp. 165-170 *C . Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować