Babka czekoladowa z szampanem

0 (0 ocen)

Mocno kakaowa babka z dodatkiem szampana. Ma bardzo ciekawy smak i jest lekko wilgotna i aromatyczna.

Składniki:



  • 0,5 kg mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    9 łyżek kakao
    2 szklanki cukru
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    4 duże jajka
    250 ml oleju rzepakowego
    300 ml szampana
    200 g czekolady mlecznej
    50 g masła
    50 ml śmietany kremówki 30%

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka czekoladowa z szampanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao przesiać. Jajka z cukrem i esencją waniliową roztrzepać dodać olej, szampan i ponownie wymieszać. Do mokrych składników dodać suche i ponownie wymieszać do połączenia się składników. Formę wysmarować i wysypać mąką. Wlać ciasto i piec około 60-70 min do suchego patyczka. Przez 30 minut piec w temperaturze 160 stopni a następnie zwiększyć temperaturę na 170 stopni. Babka jest na dużą formę o pojemności 2,5 litra. Po upieczeniu wyjąć z pieca a po około 10 minutach wyjąć z formy i studzić na kratce. Zimną babkę polać polewą czekoladową. Czekoladę z masłem i śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szampan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować