Babka czekoladowa z powidłami

4.49 (141 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Szybki, prosty przepis na świąteczną babkę. Z wyglądu może zwyczajna lecz w smaku rewelacyjna. Przepis ze strony Ilovebake.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • -cukier- 1 szklanka
    - soda- 2 łyżeczki
    - mąka pszenna- 2 szklanki
    - kakao- 3 łyżki
    - jaja- 2 sztuki
    - mleko- 1 szklanka
    - olej- 1/2 szklanki
    - cukier waniliowy
    - powidła śliwkowe- 3 łyżki

    Lukier:
    - cukier puder- 1/2 szklanki
    - woda wrząca- 1- 1,5 łyżki
Wystaw ocenę:

4.49 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka czekoladowa z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, kakao i sodę przesiewamy do miski. Mleko, olej, jaja, i cukry miksujemy w misce. Cały czas miksując dodajemy suche składniki. Na koniec dodajemy powidła i miksujemy do połączenia. Ciasto wylewamy do formy na babkę o wymiarach szer. 24cm i wysokość 10cm wysmarowanej margaryną i obsypaną porządnie kakao. Pieczemy w 180 stopniach przez 1h.
  • 2. Aby wykonać lukier do 1/2 szklanki cukry dodajemy maksimum 1,5 łyżki wrzącej wody i całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ostygniętą babkę polewamy lukrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować