5 jajek dużych
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 masło roslinne 250 gram
3/4 szklanki drobnego cukru
1 cukier waniliowy 16 gram
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie :ulubiona polewa czekoladowa i orzechy włoskie do dekoracji lub tylko popudrować.
Foremka o wym. 19/26 cm, lub forma do babek natłuszczona i oprószona bułką tartą.
Babka czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubić jajka na sztywno, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier i wanilię, miksując,aż do rozpuszczenia cukru( około 7 minut)
Zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo
dodawać obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia i kakao.
Na końcu stopniowo dodawać stopione masło, przestudzone.
Przelać do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika 180 st/góra,dół/.
Piec ok. 35-40 minut, do suchego patyczka.
Komentarze