Babka cytrynowa z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzeć z cukrem na puch,miksując dodawać po 1 jajku.Następnie miksując wlewać olej.Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.Wymieszaj.Odłóż 1/3 ciasta i dodaj mak,wymieszaj.Do większej części odłożonego ciasta dodaj dodaj kisiele i wymieszaj.Do sporej formy(lub 2 średnich)wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą nałóż cytrynowe ciasto,w ciasto powciskaj suszone śliwki,na ciasto cytrynowe wylej ciasto z makiem.Piecz ok.50-60min. w piekarniku nagrzanym do ok.180-190 stopni.,aż wbity patyczek będzie suchy.Po ostudzeniu polej lukrem i ozdób cukrową posypką.
Porady
Składniki babki powinny mieć temperaturę pokojową.
Komentarze