Babka cytrynowa nasączona

4.49 (181 ocen)

  • 30 min

Babka mocno cytrynowa, wilgotna i zawsze się udaje. Szybkie ciasto nie tylko na świąteczny stół ale do porannej kawy w sam raz.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    1 szklanka mąki tortowej
    Szczypta soli
    4 duże jajka
    0,75 szklanki oleju
    1 szklanka cukru kryształu
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 budyń waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Skórka z 1 cytryny
    1/2 soku z 1 cytryny
    Tłuszcz do formy + bułka tarta
    Lukier
    1 szklanka cukru pudru
    Sok z 1 cytryny
    1 twarda czekolada
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka cytrynowa nasączona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier i utrzeć robotem na puszystą masę. Następnie porcjami dodawać olej i sok z cytryny, mieszać. Mąki, budyń i proszek do pieczenia oraz otartą skórkę z cytryny wymieszać, dodawać porcjami do ubitej masy, najlepiej mieszać robotem na niskich obrotach. Formę natłuścić, wysypać tartą bułką, wylać ciasto, wyrównać i piec w temp. 175 stopni około 50 minut do suchego patyczka.
    Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Wystudzoną babkę nakłóć(ja zrobiłam to grubym drutem) w kilkunastu miejscach, wlać utarty lukier w otworki. Pozostałym polać babkę. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i po zastygnięciu wierzchniej warstwy lukru polać jeszcze babkę płynną czekoladą, udekorować dowolnie, u mnie kolorowa posypka.

Porady

1.do ciasta można dodać też rodzynki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować