Babka cytrynowa

4.5 (171 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Babka jest bardzo wilgotna i ma aromatyczny smak i zapach cytrynowo-waniliowy.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1, 5 szklanki mąki tortowej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    170 g rozpuszczonego masła
    1/4 szklanki oleju
    4 jajka
    szklanka cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    sok z dwóch cytryn
    otarta skórka z cytryny
    kilka kropel olejku waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić na sztywno z cukrem, dodawać stopniowo żółtka, miksować. Po połączeniu masy jajecznej dalej miksując ,dodawać stopniowo olej, masło,olejek i sok z cytryny a na końcu skórkę. Zmniejszyć obroty na najmniejsze i dodawać stopniowo przesiane i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Masę wylać na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tarta. Babkę piec w piekarniku rozgrzanym do 160 st. przez ok. 60 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować