Babka jest bardzo wilgotna i ma aromatyczny smak i zapach cytrynowo-waniliowy.
1 godz. 20 min
Składniki:
1, 5 szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
170 g rozpuszczonego masła
1/4 szklanki oleju
4 jajka
szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z dwóch cytryn
otarta skórka z cytryny
kilka kropel olejku waniliowego
Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić na sztywno z cukrem, dodawać stopniowo żółtka, miksować. Po połączeniu masy jajecznej dalej miksując ,dodawać stopniowo olej, masło,olejek i sok z cytryny a na końcu skórkę. Zmniejszyć obroty na najmniejsze i dodawać stopniowo przesiane i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
2.Masę wylać na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tarta. Babkę piec w piekarniku rozgrzanym do 160 st. przez ok. 60 min.
Komentarze