Babka cytrynowa

4.46 (183 ocen)

  • 15 min

Pyszne ciasto do kawy,szybkie i smaczne

  • 15 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej – dałam tortową
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    20 dkg.margaryny
    1 duża cytryna
    masło i bułka tarta do przygotowania foremki
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.46 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuściłam w rondelku i odstawiłam do wystudzenia. Obie mąki przesiałam z proszkiem do pieczenia. Cytrynę dokładnie wyszorowałam i sparzyłam wrzącą wodą. Na tarce o drobnych oczkach otarłam skórkę i wycisnęłam sok.
    Całe jajka ubiłam z cukrem na puszystą masę, ubijając, partiami dodałam najpierw przesiane z proszkiem mąki, następnie przestygnięty tłuszcz, oraz sok i skórkę z cytryny. Miksowałam jeszcze chwilę do połączenia składników.
    Tortownicę o średnicy 26 cm z wkładem kominowym wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Masę przełożyłam do tortownicy, wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam ok. 45 minut w temperaturze 165 stopni z termo obiegiem.
    Wystudziłam na kratce kuchennej, posypałam cukrem pudrem.

Porady

Babkę najlepiej zrobić w tortownicy o średnicy 24 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować