babka cygańska

0 (0 ocen)

  • 45 min

Bardzo smaczna, dekoracyjna, przyciąga uwagę, wspaniale prezentuje się na stole. Oryginalna, nie wymaga żadnej dodatkowej dekoracji - każdy kawałek jest inny.

  • 45 min

Składniki:

  • 9 białek

    4 żółtka

    1 szkl cukru

    1 cukier waniliowy

    1 i 1/2 szkl mąki pszennej, dodatkowo 2 łyżki

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 szkl oleju

    1 łyżkak kakao

    1 kisiel wiśniowy

    3 łyżki suchego maku

    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka cygańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka cygańska 1. Białka ubić z solą, wciąż ubijając dodawać cukier i cukier waniliowy. Wlać olej i wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

    Delikatnie mieszać do chwili połączenia składników.

    Ciasto podzielić na 4 równe części.

    Do jednej dodać żółtka i 2 łyżki mąki.

    Do drugiej kakao.

    Do trzeciej mak.

    Do czwartej proszek kisielowy.

    Blaszkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wykładać na przemian po łyżce ciasta.

    Piec w temp. 180 stopni, ok 30 min. do tzw suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować