Babka caffe-latte

5 (158 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna,aromatycznie kawowa i niezbyt pracochłonna słodkość.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny (dałam pół na pół)
    200 g cukru
    1 opak.cukru waniliowego
    75 ml mleka
    4 jajka
    350 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    3 łyżeczki kakao

    Lukier:
    ok.150 g cukru pudru
    3-4 łyżki bardzo mocnej zaparzonej kawy
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka caffe-latte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pianę, kolejno wbijać po 1 jajku, dokładnie ucierając. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem i solą i wlać mleko. Wymieszać dokładnie całość. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać sypką kawę, do drugiej kakao, a trzecią pozostawić jasną. Do natłuszczonej keksówki przełożyć najpierw część z kawą, potem z kakao a na wierzch część jasną. Piec w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 1 godziny. Ciasto wyjąć i ostudzić.
    Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z kawą i polać wierzch ciasta..
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować