Babka budyniowa z olejem rzepakowym

4.51 (172 ocen)

  • 30 min

Bardzo puszysta i wilgotna babka z dodatkiem oleju rzepakowego i budyniu, polecam przepis. Idealna do porannej kawy lub herbaty. Taki słodki dodatek do damskich pogaduszek.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    4 budynie śmietankowe
    3 łyżki mąki tortowej
    4 jajka
    1 szklanka cukru pudru
    ¾ szklanki oleju rzepakowego
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    2 łyżki mieszanki keksowej
    Tłuszcz do formy
    Szczypta soli
    Lukier:
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    Do dekoracji: pozostała mieszanka keksowa oraz wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka budyniowa z olejem rzepakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Ocet wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do utartych żółtek, delikatnie wymieszać. Budynie wymieszać z mąką. Do utartej masy dodawać na przemian składniki sypkie i porcjami olej, mieszać na robotem na niskich obrotach. Białka posolić, ubić na sztywno. Dodać do ciasta, bardzo delikatnie całość wymieszać. Na koniec dodać otoczone w mące bakalie, wymieszać. Formę natłuścić, wylać 1/3 ciasta, wysypać 1 łyżkę mieszanki keksowej obtoczonej w mące, wylać pozostałe ciasto, piec 50 minut w temp. 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy babka jest upieczona.
    Lukier – cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Wystudzone ciasto polać lukrem, posypać wiórkami kokosowymi oraz bakaliami, wystudzić .

Porady

1.Zamiast łyżki octu można dodać sok z 1/2 cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować