Babka biszkoptowa z masą owocową

4.5 (189 ocen)

  • 20 min

Babka biszkoptowa z owocową fantazją :)

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 4 jajka
    - 1 szklanka cukru
    - 4 łyżki majonezu
    - 1 szklanka mąki przennej tortowej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 opakowanie budyniu waniliowego
    - odrobina aromatu migdałowego
    Masa owocowa:
    - owoce (w tym cieście - czereśnie drylowane ze słoika)
    - 250ml śmietany kremówki 30%
    - 1 opakowanie galaretki wiśniowej
    Dodatkowo:
    - kawałeczek margaryny do wysmarowania blaszki
    - cukier puder do posypania gotowego ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka biszkoptowa z masą owocową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę, delikatnie dodać majonez oraz aromat migdałowy, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Składniki dokładnie i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy z kominkiem bądź do blaszki "keksówki" o wymiarach 30x12. Blaszkę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Przygotować masę owocową. Galaretkę rozpuścić w 250ml przegotowanej, gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubić na najwyższych obrotach. Wystudzoną galaretkę dodać do ubitej śmietany. Dokładnie wymieszać. Dodać owoce.
  • 3. Gotową babkę biszkoptową rozkroić wzdłuż na pół. Na jedną część babki wyłożyć masę owocową, przykryć drugą częścią. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować