Babka bakaliowa

4.5 (191 ocen)

smaczna , szybka, wielkanocna:)

Składniki:

  • -12,5 dag mąki
    - 5 dag mąki ziemniaczanej
    - 12,5 dag cukru
    - 4 jajka
    - 1 opakowanie (8 g) cukru waniliowego
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 7 dag żurawiny
    - 12,5 dag moreli
    - 12,5 dag rodzynek
    - 6 dag migdałów
    - 12,5 dag smażonej w cukrze skórki cytrynowej , pomaranczowej
    - 1/2 aromatu rumowego szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka bakaliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki przebrać, umyć, osuszyć. morele pokroić w paski. Migdały sparzyć, zdjąć skórkę, przekroić na pół.

    Jajka ubić mikserem na puszysty krem. Cukier zmieszać z cukrem waniliowym i wsypać do ubijanego kremu. Miksować jeszcze 2 min.

    Dodać aromat rumowy, cynamon, obydwa rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i przesianej. Pozostałe składniki połączyć z masą i wymieszać.

    Ciasto przełożyć do formy babkowej posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą.

    Piec 70-80min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować