BABKA BAMBO

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Babka,do której nie jest potrzebny nawet mikser :) Inspiracją była babka szampańska z "moje wypieki" Zamiast szampana dałam pepsi :) Polewa to rozpuszczona czekolada milka truskawkowa.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ.

    Ciasto:
    -500 g mąki tortowej,
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    -1 łyżeczka sody oczyszczonej,
    -75 g gorzkiego kakao (około 10 łyżek),
    -2 szklanki cukru,
    -4 całe jajka,
    -250 ml oleju,
    -300 ml pepsi, szampana lub wody gazowanej,

    Polewa czekoladowa:
    -100 g czekolady milka truskawkowej,
    -2-3 łyżki mleka.

Babka bambo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę,proszek,sodę i kakao-wymieszać i odłożyć.
  • 2. Do naczynia wbić jajka.Roztrzepać lekko rózgą kuchenną.Dodać cukier,olej,pepsi-wszystko dobrze wymieszać rózgą.
  • 3. Do płynnych składników dodać suche.Wymieszać rózgą tylko do połączenia.
  • 4. Formę na babkę o pojemności 2,5 litra,wysmarować margaryną i oprószyć mąką.Nadmiar mąki strzepać.Przelać ciasto.
  • 5. Piec w temperaturze 160 C przez 30 minut.Potem zwiększyć temperaturę do 170 C i piec kolejne 20-30 minut ( do suchego patyczka)
  • 6. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika,przez kilka minut przestudzić w formie.Następnie ostrożnie przenieść z formy na kratkę.
  • 7. Czekoladę wraz z mlekiem podgrzać do rozpuszczenia,polać babkę i ozdobić.
    Udanych wypieków :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy