Babka ziemniaczana z pieczarkami

4.5 (179 ocen)

Pyszna i zdrowsza alternatywa placków ziemniaczanych.

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków (waga po obraniu)
    3 średnie cebule (ok. 30 dag)
    0,5 kg pieczarek
    3 jajka
    6 łyżek kaszy kuskus
    2 łyżki oleju
    przyprawa do ziemniaków
    pieprz ziołowy
    sól
    pieprz mielony
    tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Babka ziemniaczana z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i cebule ścieramy na tarce o drobnych oczkach (ja robię to za pomocą przystawki do maszynki do mielenia). Oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki i podsmażamy na rozgrzanym oleju do wyparowania płynu.
  • 2. Do ziemniaków z cebulą dodajemy przestudzone pieczarki, jajka, kaszę kuskus. Przyprawiamy do smaku (potrawa powinna być dość pikantna).
  • 3. 2 małe keksówki (wymiary dna 20cm x 8cm) smarujemy tłuszczem (foremek silikonowych nie trzeba smarować), wykładamy masę ziemniaczaną i wyrównujemy powierzchnię.
  • 4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 60 minut. Pozostawiamy w piekarniku jeszcze 10 minut lub dłużej.
  • 5. Podajemy na ciepło z dodatkiem śmietany lub dowolnego sosu.

Porady

Babkę upiekłam dzień wcześniej, następnego dnia pokroiłam w plastry (zimna bardzo dobrze się kroi) i odgrzałam w mikrofalówce (można również w piekarniku pod przykryciem). Plastry można również podsmażyć na tłuszczu na patelni, ale to zwiększy kaloryczność potrawy. Z pieczarek można zrezygnować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować