Babka ziemniaczana z parówkami i tatrzańską

0 (0 ocen)

Chciałam upiec tradycyjną litewską babkę ziemniaczaną, ale zapomniałam o boczku, więc zastąpiłam go parówkami i kiełbasą, i też było smacznie

Składniki:

  • 1,4 kg ziemniaków – waga po obraniu
    1 cebula
    5 parówek o dużej zawartości mięsa (podobno)
    kilka plasterków kiełbasy tatrzańskiej
    1 łyżka smalcu + do wysmarowania formy
    2 ząbki czosnku
    2 duże jajka
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    do podania: kwaśna śmietana i posiekana dymka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Dania główne Zapiekanki

Babka ziemniaczana z parówkami i tatrzańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcedzić płyn (zrobiłam to na bardzo gęstym sicie).
  • 2. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki, obsmażyć razem z cebulą na rozgrzanym smalcu. Pod koniec dołożyć drobno posiekaną kiełbasę tatrzańską. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
  • 3. Formę do zapiekania wysmarować grubą warstwą smalcu.
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 165-170 stopni z termo obiegiem.
  • 4. Do ziemniaków dodać obsmażoną z cebulą wędlinę, jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie wymieszać.
    Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię (masa powinna mieć wysokość około 5 cm).
    Piec około 70 minut.
  • 5. Podawać na gorąco z dodatkiem kwaśnej śmietany i posiekanej dymki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować