Babka ziemniaczana (śląski Kartoflak0)

4.5 (158 ocen)

Po raz pierwszy babkę ziemniaczaną jadłam tydzień temu w Białowieży i tak mi zasmakowała że postanowiłam zaraz po przyjeździe ją zrobić przejrzałam różne przepisy i skomponowałam mój własny. Można ją jeść jako przystawkę z sosem czosnkowym lub jako danie główne z gulaszem czy sosem grzybowym.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
    500 g wędliny (boczek, kiełbasa) można też jeszcze dodać przepieczone mieso wieprzowe ( a tak właściwie co nam w rękę wpadnie też )
    2 średnie cebule
    2 jajka
    2 łyżki mąki ziemniaczane
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka oleju
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    2-3 ząbki czosnku ( opcjonalnie)
    majeranek ( opcjonalnie)
    gałka muszkatołowa ( opcjonalnie)
    sól, pieprz, słodka czerwona papryka,
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Babka ziemniaczana (śląski kartoflak0) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek i kiełbasę drobno pokrój i podsmaż na patelni, następnie dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż, aż cebula zmięknie. Odstaw do przestygnięcia.
  • 2. Ziemniaki obierz, opłucz, odsącz z wody i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami ( tak jak na placki ). Masę ziemniaczaną odsącz z nadmiaru wody ( najlepiej na sitku ), następnie dodaj jajka, mąkę, przyprawy i podsmażony boczek z cebulą.
  • 3. Całość dokładnie wymieszaj – masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli jest to babka z kominkiem, polecam blaszkę zabezpieczyć folią aluminiową).
    Babkę piecz w piekarniku rozgrzanym do ok. 170-180°C przez około 1,5 do 2 godzin.

Porady

Z tej ilości wychodzi 4 cm ciasto w formie 24 x 40 cm Babkę można upiec w formie z kominkiem, prostokątnej, formie do keksów, albo w naczyniu żaroodpornym (w tym przypadku formę polecam posmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować