Babka ziemniaczana

4.5 (186 ocen)

Przysmak terenów wschodniej Polski.Babkę można odgrzewać jak również mrozić jeśli zostanie za dużo

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków z dużą zawartością skrobi
    3 jaja
    4 łyżki mąki pszennej
    0,5 kg wędzonki lub kiełbasy(ja mieszam pół na pół)pokrojone w kostkę
    2-3 cebule
    sól,pieprz,majeranek do smaku



Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka ziemniaczana 1. Ziemniaki wraz z 2 cebulami zetrzeć na tarce(chwała temu co stworzył malakser)
  • Babka ziemniaczana 2. wymieszać z pozostałymi składnikami ,dość mocno posolic dodać majeranek (ok 2 łyżeczek)
  • Babka ziemniaczana 3. Przełożyć do dużej blachy tak aby na grubość babka miała 4 cm.Na wierzch poukładać cebulę pokrojoną w krążki.Blachę wstawić do piekarnika na ok 1,5 h.i piec w 180-200 st.C.Babkę podajemy z wszelkiego rodzaju mięsem,a z odrobiną śmietany lub sosu stanowi wspaniały samodzielny posiłek
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować