Mieszkam z rodzicami i bratem. Gotuję dla siebie i rodziny przeważnie w weekendy, bo na co dzień jestem bardzo zajęta. Prowadzę własny sklep odzieżowy, a z zawodu jestem krawcową.
Składniki:
2 kg ziemniaków
1/2 kg wędzonego boczku
3 jajka
cebula
ząbek czosnku
szklanka śmietany 22-proc.
sól, pieprz
tłuszcz do formy
Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jeśli puszczą dużo soku, osączamy na sitku.
2.Boczek kroimy w kostkę, obraną cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na podgrzanej patelni rumienimy boczek z cebulą. Połowę skwarków odkładamy, resztę razem z tłuszczem wlewamy
do masy ziemniaczanej.
3.Do masy ziemniaczanej wbijamy jajka, dodajemy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
4.Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy– warstwa powinna mieć grubość ok. 5 cm. Pieczemy około 2 godzin, aż wierzch babki ładnie
się zrumieni. Upieczoną gorącą babkę kroimy na średnie porcje, posypujemy skwarkami i polewamy śmietaną.
Komentarze