Babka ziemniaczana

4.5 (170 ocen)

  • 60 min

Pyszna babka ziemniaczane z cebulką, boczkiem i kiełbaską.

  • 60 min

Składniki:

  • - 3kg ziemniaków,
    - 4 łyżki oleju,
    - 2 łyżki mąki pszennej,
    - 2 jajka,
    - 40dkg boczku wędzonego,
    - 1 pętko kiełbasy,
    - 4 średnie cebule,
    - sól, pieprz
    - śmietana 12%
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki tarkujemy na papkę. Dodajemy jajka, olej, mąkę, sól i pieprz. Cebulkę, kiełbaskę i boczek kroimy w kosteczkę i przysmażamy na patelni, a następnie wraz z tłuszczem dodajemy do wcześniej przygotowanych startych ziemniaków z dodatkami. Blachę smarujemy olejem i wlewamy całą zawartość. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy ok. 1,5h, aż na wiechrzu utworzy się skorupka. Następnie po upływie czasu i wyjęciu z piekarnika czekamy, aż wystygnie i stężeje. Podajemy ze śmietaną.

Porady

Bardzo dobra odsmażana na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować