Babka zebra z polewą kawową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z białym cukrem, aromatem i cukrem wanilinowym do czasu, aż masa będzie jasnożółta. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do jajek wlewamy olej oraz wodę. Ubijamy do połączenia się składników. Dodajemy mąkę z proszkiem i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wlewamy do dwóch dzbanków. Do jednej części dodajemy 3 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao. Oba ciasta dokładnie mieszamy. Tortownicę natłuszczamy i osypujemy bułką tartą. Ciasta z dzbanków wylewamy naprzemiennie na środek tortownicy w takiej samej ilości (po około 4-5 łyżek). Postępujemy tak, aż do wyczerpania obu ciast. Tak przygotowaną babkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka) i pieczemy ok. 1 godziny.
Przepis na polewę kawową: kawę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Dodajemy cukier puder i ucieramy łyżką, tak aby nie było grudek. Lukier powinien mieć konsystencję kwaśnej śmietany. W miarę potrzeby dosypujemy cukru lub soku z cytryny. Tak przygotowaną polewę wylewamy na przestudzone ciasto i pozostawiamy do zastygnięcia.
Komentarze