W zasadzie na każdym wielkanocnym stole jest babka, a taka z zajączkiem będzie się prezentować wyjątkowo świątecznie. Jest trochę pracochłonna jednak raz w roku można się poświęcić.
Składniki:
Ciasto ciemne
125 g margaryny lub masła
1 jajko
1 szkl cukru
2 szkl mąki pszennej
1 szkl kefiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Ciasto jasne
5 jajek
2 szklanki mąki
1 szk cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
250 g margaryny lub masła
50 ml soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
Babka z zajączkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasto ciemne: Margarynę rozpuścić. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować końcówką do ucierania na jednolitą masę. Wylać do formy o wymiarach 36*26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30 minut, do suchego patyczka. Z zimnego ciasta foremką wykroić zajączki.
Ciasto jasne:
Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową za pomocą miksera do rozpuszczenia się cukru. Wlać letnią roztopioną margarynę i miksować na wolnych obrotach. Dodać sok z cytryny. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy na przemian z mlekiem cały czas miksując. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli i wmieszać(nie miksować) powoli łyżką do ciasta. Do podłużnej formy o wymiarach 32*12 cm wysmarowanej i wysypanej bułką tartą na dno wlać trochę ciasta, ułożyć ciasno zajączki i zalać resztą ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 min w temperaturze 180 stopni. Studzić na metalowej kratce, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Ciemne ciasto można upiec dzień wcześniej.
Komentarze