Babka z gruszką

4.48 (161 ocen)

Pyszna, wilgotna babka. Bardzo szybka w przygotowaniu.

Składniki:

  • 3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju
    2 szklanki mąki pszennej
    3 gruszki (1/2 kg)
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka ekstraktu cytrynowego lub skórka starta z 1/2 cytryny
    masło i bułka tarta do formy
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach (powinno być ok. 300 g przecieru).
  • 2. Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy olej, ekstrakt cytrynowy lub skórkę i mąkę z proszkiem, ubijamy do połączenia się składników. Dodajemy gruszki i dokładnie mieszamy.
  • 3. Ciasto przekładamy do foremki o wymiarach 30cm x 13cm, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-170 stopni 50-60 minut (do suchego patyczka).
  • 4. Babkę przed podaniem posypujemy cukrem - pudrem.

Porady

Zamiast cukru - pudru możemy zastosować do dekoracji lukier lub polewę. Ciasto można przełożyć do foremek muffinkowych i upiec babeczki, wówczas czas pieczenia skracamy do 30-35 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować