Pyszna, wilgotna babka. Bardzo szybka w przygotowaniu.
Składniki:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej
3 gruszki (1/2 kg)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu cytrynowego lub skórka starta z 1/2 cytryny
masło i bułka tarta do formy
cukier puder do posypania
Babka z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach (powinno być ok. 300 g przecieru).
2.Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy olej, ekstrakt cytrynowy lub skórkę i mąkę z proszkiem, ubijamy do połączenia się składników. Dodajemy gruszki i dokładnie mieszamy.
3.Ciasto przekładamy do foremki o wymiarach 30cm x 13cm, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-170 stopni 50-60 minut (do suchego patyczka).
4.Babkę przed podaniem posypujemy cukrem - pudrem.
Porady
Zamiast cukru - pudru możemy zastosować do dekoracji lukier lub polewę.
Ciasto można przełożyć do foremek muffinkowych i upiec babeczki, wówczas czas pieczenia skracamy do 30-35 minut.
Komentarze