Babka z chałwą

0 (0 ocen)

szybka i smaczna babka, doskonała na nadchodzące święta

Składniki:

  • 3 jajka,
    pół szkl. cukru,
    1,5 szkl. mąki pszennej,
    0,5 szkl. mąki ziemniaczanej,
    15 dag masła,
    100 g chałwy waniliowej,
    3 łyżki śmietany 18%,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    aromat waniliowy,
    ½ szkl. suszonej żurawiny,
    cukier puder do posypania

Babka z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 jajku, dokładnie ucieramy, dodajemy pokruszoną chałwę. Następnie dodajemy śmietanę, mąki i proszek do pieczenia oraz olejek, dokładnie ucieramy, dodajemy żurawinę, mieszamy łyżką. Przekładamy do foremki na babkę lub keksówki. Użyłam 2 foremek, 1 o wymiarach 10x20 cm , 2 o wym. 18X7 cm. Pieczemy ok. 40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy