Babka z marchwią

5 (181 ocen)

Nigdy nie spodziewałam się że ciasto z marchwią może być takie pyszne i chociaż piekę okazjonalnie to w przypadku tego musiałam robić dwa razy pod rząd, tak wszystkim smakowało :) Ma również inne ważne zalety: jest tanie, robi się błyskawicznie i co najważniejsze jest mega wilgotne :)

Składniki:

  • 5 większych jaj
    1,5 szklanki cukru (ok. 450 g) + szczypta soli
    ok. 280 ml. oleju rzepakowego
    550 g mąki pszennej tortowej + 2 łyżeczki sody + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka imbiru w proszku
    2 kubki pojemności 300 ml. marchwi tartej na najmniejszych oczkach
    100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej + 50 g do ozdobienia wierzchu
    100 g łuskanych orzechów włoskich
    polewa z czekolady: po 100 g czekolady mlecznej i gorzkiej + 5 łyżek mleka + 2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Babka z marchwią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0a8tqif 1. Na początku obrać marchewkę (trzeba kupić ok. 700 g), zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, włożyć do kubków ale nie ubijać w nich.

    Całe jajka wbić do misy, dodać cukier i sól, miksować na puszystą masę, jak masa będzie ubita dodawać małym strumieniem olej i dalej miksować.

    Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, imbirem i cynamonem, dodawać po łyżce do masy jajecznej i ciasto dalej ucierać.

    Do gotowego ciasta dodać marchew, po wymieszaniu skórkę pomarańczową i posiekane orzechy.

    Wylać do wysmarowanych i wysypanych bułką tartą foremek, u mnie duża babka z kominem i duża keksówka.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w 150 stopniach w kuchence z termoobiegiem.

    W trakcie kiedy ciasto się piecze połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, w trakcie rozrzedzić mlekiem, pod koniec wlać olej i dokładnie rozprowadzić na jednolitą polewę.
  • image-1r2eq3k 2. Gotowe ciasto ostudzić, polać polewą i udekorować.

    Smacznego !! Dobrze byłoby aby ciasto kroić na zimno ale u mnie tak nie mogli się doczekać, że pałaszowali na ciepło :)

Porady

Ciasto samo w sobie jest bardzo smaczne więc doskonałe również będzie bez polewy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować