Babka z maślanką

0 (0 ocen)

Lekko kwaskowa w smaku babka z nutką słodyczy z białej czekolady.

Składniki:

  • 25 dag masła
    15 dag cukru
    38 dag mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jajka
    100 gram maślanki
    1 limonka
    dodatkowo:
    5 dag białej czekolady
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka z maślanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka z maslanka 1. Limonkę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę, następnie wycisnąć z niej sok.
    Masło utrzeć z cukrem na krem w trakcie dodawać po jednym jajku, następnie do masy dodawać porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz maślankę, a na koniec sok z limetki.
  • babka z maślanka 2. Formę do babki jeśli nie jest silikonowa wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie napełnić ją gładkim ciastem i piec w temp. 170st około 1 godziny po upieczeniu babkę wystudzić, wyjąć na talerz i polać rozpuszczoną biała czekoladą wymieszaną z mlekiem i ozdobić kandyzowaną skórką z cytrusów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować