Babka z malinami

4.5 (159 ocen)

  • 60 min

Prosta i szybka babka z owocami sezonowymi, delikatna i lekko wilgotna, idealna do kawy czy herbaty.

  • 60 min

Składniki:

  • na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm:
    2 szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka M/L
    ponad pół szklanki cukru
    2 saszetki cukru waniliowego
    3/4 szklanki maślanki
    niecałe pół szklanki oleju

    dodatkowo:
    150 g świeżych malin

    polewa:
    100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
    3 łyżki mleka
    2-3 łyżki płatków migdałów
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny opłukać i osuszyć (ważne by nie były mokre w momencie dodawania do ciasta).
  • 2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
  • 3. W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki.
  • 4. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki. Dodać maliny i delikatnie wmieszać w ciasto.
  • 5. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.
  • 6. Ciasto przelać do formy i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 45 minut.
  • 7. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu.
  • 8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i wymieszać.
  • 9. Wystudzoną babkę oblać polewą i posypać płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować