Prosta i szybka babka z owocami sezonowymi, delikatna i lekko wilgotna, idealna do kawy czy herbaty.
60 min
Składniki:
na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm:
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka M/L
ponad pół szklanki cukru
2 saszetki cukru waniliowego
3/4 szklanki maślanki
niecałe pół szklanki oleju
dodatkowo:
150 g świeżych malin
polewa:
100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
3 łyżki mleka
2-3 łyżki płatków migdałów
Babka z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maliny opłukać i osuszyć (ważne by nie były mokre w momencie dodawania do ciasta).
2.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
3.W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki.
4.Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki. Dodać maliny i delikatnie wmieszać w ciasto.
5.Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.
6.Ciasto przelać do formy i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 45 minut.
7.Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu.
8.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i wymieszać.
9.Wystudzoną babkę oblać polewą i posypać płatkami migdałów.
Komentarze