babka z makiem

4.48 (196 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wyszła pyszna: wilgotna, w sam raz słodka a mak w niej przyjemnie chrupał. Okazała się smaczną odmianą od tradycyjnej babki piaskowej.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 6 jajek
    200 g masła
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki suchego maku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    skórka otarta z cytryny
    szczypta soli
    lukier na wierzch
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Babki Desery Ciasto

Babka z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i solą, przesiać. Masło utrzeć na biało a następnie nadal ucierając dodawać cukier a później jajka. Kiedy masa będzie jednolita dodać mąki i mak. Krótko zmiksować. Przełożyć do foremki na babkę (metalową foremkę najpierw wysmarować masłem i wysypać mąką). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 45 minut, sprawdzając patyczkiem. Po wystudzeniu polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować