Babka Wielkanocna kolorowa

4.5 (170 ocen)

  • 20 min

Pyszna babka kolorowa

  • 20 min

Składniki:

  • barwnik spożywczy różowy-szczypta
    barwnik zielony-szczypta
    margaryna 1 kostka
    jajka 6 szt
    olej 6 łyżek
    cukier 1i1/2 szkl
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    mąka 2 szkl
    mak suchy 3/4 szkl
    kakao 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka wielkanocna kolorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka Wielkanocna kolorowa 1. CIASTO Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać pokrojoną na kawałki margarynę, dalej ucierając. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, Mąkę przesiać przez sito do masy jajecznej, dodać olej dobrze wymieszać. Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Ciasto rozlewamy do 4 miseczek. Do pierwszej porcji ciasta dodać kakao, wymieszać. Drugą porcję ciasta wymieszać z makiem, trzecią z barwnikiem spożywczym różowym i ostatnią porcję z barwnikiem zielonym, dokładnie ciasto wymieszać. Wąską blaszkę wysmarować tłuszczem,ciasto wylewać warstwami, piec w temp.180 stopni ok.40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować