Babka wielkanocna z kardamonem i żurawiną

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Tradycyjna babka drożdżowa parzona, wzbogacona o aromat kardamonu i smak żurawiny.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • - 500 g mąki
    - 200 g cukru
    - 150 g masła
    - 2 jajka
    - 4 żółtka
    - 360 ml mleka
    - 40 g drożdży
    - 2 płaskie łyżeczki zmielonego kardamonu
    - 50 g suszonej żurawiny

    lukier:
    - 1 białko
    - 1-1,5 szklanki cukru pudru
    - sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka wielkanocna z kardamonem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka wielkanocna z kardamonem i żurawiną 1. Połowę mąki zaparzamy wrzącym mlekiem, wsypujemy cukier i rozcieramy na gładką masę. Gdy przestygnie, dodajemy roztarte w palcach drożdże i mieszamy do momentu, aż się rozpuszczą. Pozostawiamy rozczyn do wyrośnięcia na ok.15 minut. Po tym czasie dodajemy żółtka, jajka, resztę mąki i kardamon. Dobrze wyrabiamy i wlewamy letnie roztopione masło. Dokładnie wyrabiamy ciasto i na końcu dodajemy żurawinę, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie przekładamy je do formy na babkę z kominkiem, którą wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy w środku mąką krupczatką lub bułką tartą. Gdy ciasto w formie podrośnie, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 60 minut. Upieczoną babkę kładziemy na kratce do pieczenia, co jakiś czas obracając, aby równo stygła. Z formy wyjmujemy jeszcze letnią. Gdy całkowicie wystygnie, dekorujemy lukrem.

    Białko ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Gdy lukier jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody lub soku z cytryny, gdy zbyt rzadki - więcej cukru pudru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować