Babka wielkanocna z kardamonem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połowę mąki zaparzamy wrzącym mlekiem, wsypujemy cukier i rozcieramy na gładką masę. Gdy przestygnie, dodajemy roztarte w palcach drożdże i mieszamy do momentu, aż się rozpuszczą. Pozostawiamy rozczyn do wyrośnięcia na ok.15 minut. Po tym czasie dodajemy żółtka, jajka, resztę mąki i kardamon. Dobrze wyrabiamy i wlewamy letnie roztopione masło. Dokładnie wyrabiamy ciasto i na końcu dodajemy żurawinę, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie przekładamy je do formy na babkę z kominkiem, którą wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy w środku mąką krupczatką lub bułką tartą. Gdy ciasto w formie podrośnie, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 60 minut. Upieczoną babkę kładziemy na kratce do pieczenia, co jakiś czas obracając, aby równo stygła. Z formy wyjmujemy jeszcze letnią. Gdy całkowicie wystygnie, dekorujemy lukrem.
Białko ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Gdy lukier jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody lub soku z cytryny, gdy zbyt rzadki - więcej cukru pudru.
Komentarze