Babka wielkanocna ucierana z cytrynową nutą

0 (0 ocen)

  • 60 min

puszysta i pyszna

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1/2 kostki masła
    1/2 szklanki oleju
    6 łyżek cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
    sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
    6 jajek
    10 dag rodzynek
    Polewa:
    1/2 kostki masła
    6 łyżki cukru
    2 łyżeczki kakao

Babka wielkanocna ucierana z cytrynową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka wielkanocna ucierana z cytrynową nutą 1. Masło ucieram z cukrem na puch, dodaję olej i ponownie ucieram na gładką masę. Dodaję żółtka, potem sok z cytryny i kandyzowaną skórkę. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i wsypuję do masy. Wszystko dokładnie mieszam. Na końcu ubijam białka na sztywną pianę, daję do ciasta i łączę ze sobą za pomocą drewnianej łyżki. Do ciasta wsypuję rodzynki, delikatnie przemieszam i przekładam do formy z kominkiem. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 45 min. Po upieczeniu wystudzoną babkę smaruję polewą czekoladową, której składniki podgrzewam na małym ogniu, aż połączą się ze sobą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy