Babka wielkanocna

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

U nas tradycyjnie babka drożdżowa.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:

    400 g mąki
    200 ml mleka 3,2 %
    40 g drożdży
    sól
    8 żółtek jaj
    100 g cukru
    100 g masła
    50 g rodzynków
    skórka starta z 1 cytryny
    2 łyżki likieru pomarańczowego
    kilka kropli esencji waniliowej
    masło do posmarowania formy
    mąka do oprószenia formy

    Lukier cytrynowy:

    100 g cukru
    2 duże cytryny
    150 g cukru pudru

    Dodatkowo:

    50 g płatków migdałów

Babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce mieszamy drożdże z cukrem (1 łyżka). Kiedy staną się płynne, wlewamy letnie mleko, dodajemy 100 g mąki, szczyptę soli, dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

    Kiedy rozczyn potroi objętość, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki, dodajemy utarte z cukrem żółtka jajek oraz resztę mąki.

    Ciasto wyrabiamy przez około 20 min, po czym dolewamy rozpuszczone masło, likier, esencję. Wyrabiamy do momentu, kiedy masło dokładnie połączy się z ciastem. Dodajemy skórkę cytrynową oraz rodzynki, wyrabiamy jeszcze kilka minut.

    Formę smarujemy masłem, oprószamy mąką, przekładamy ciasto. Foremkę odstawiamy w ciepłe miejsce.

    Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy 45 min.

    Po tym czasie babkę wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w formie do całkowitego ostygnięcia.

    Przygotowujemy lukier:

    Cytryny sparzamy wrzątkiem.

    Skórkę ścieramy na drobnych oczkach. Z cytryn wyciskamy sok.

    Do rondelka przelewamy sok, dodajemy cukier i 50 ml wody. Gotujemy do momentu, kiedy syrop zacznie gęstnieć.

    Cukier puder przekładamy do miski, przy pomocy miksera zaczynamy go powoli ucierać. Na niskich obrotach, powoli wlewamy syrop, dodajemy startą skórkę. Tak przygotowany lukier wylewamy na ciasto. Posypujemy płatkami migdałów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy