Dziś szybciutko przedstawię Wam jak zrobić pyszną babkę. Sama myślałam, że nigdy mi się nie uda, a ten przepis mojej babci jest tak genialny, że wszystko zawsze się udaje :)
60 min
Składniki:
Potrzebne będzie:
5 szt. jaj - tyle ile zmieści się do kubka :) - nowa miarka :)
2 i 1/2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
margaryna Palma (Bielmar)
Babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przepis jest banalny do naczynie dajemy margarynę i dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wszystko ucieramy.
Gdy masa będzie jednolita dodajemy po jednym jajku.
Po dodaniu wszystkich jajek dodajemy kolejno po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
Wszystko ucieramy dokładnie i przekładamy do formy wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą (później bardzo łatwo wyjąć babkę).
Dajemy do piekarnika i pieczemy ok 40-50 minut w temperaturze ok. 170 stopni - najlepiej sprawdzić w instrukcji jak w waszym piekarniku piecze się babkę i na którym poziomie (wiem że są różnice w zależności od firmy). Aby upewnić się czy babka jest gotowa to uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i patyczkiem nakłuwamy babkę gdy po wyjęciu będzie on suchy znaczy, że babka jest gotowa.
Jeśli boicie się, żeby nie spaliła się z góry to zostawcie papierek z margaryny i później nałóżcie go na upieczoną z góry babkę.
Komentarze