Babka waniliowo-śmietankowa

0 (0 ocen)

  • 35 min

Wspaniałe ciasto dla smakoszy ciast ucieranych, idealny dodatek do kawy i herbaty. Dekoracja z wiśni w polewie dodaje babce smaku. Jest puszysta i szybko znika z talerza.

  • 35 min

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    3 budynie waniliowe bez cukru(każdy po 40 gram)
    1 szklanka śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    tłuszcz i bułka tarta do formy
    ½ szklanki wiśni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka waniliowo-śmietankowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka waniliowo-śmietankowa 1. Jajka posolić i utrzeć z cukrami do białości robotem. Mąkę, budynie i proszek do pieczenia wymieszać i dodawać do masy jajecznej porcjami mieszając. Następnie dodać śmietanę i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do dobrze natłuszczonej i posypanej bułką formy. Piecz około 1 godziny w temp. około 180 stopni.
    Polewa: 3 łyżki soku z wiśni, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki kakao – gotować na małym ogniu około 5 minut, by powstała gęsta polewa.
    Wiśnie do dekoracji gotować z 2 łyżeczkami cukru około 5 minut, by odparował z nich sok.
    Na wystudzone ciasto ułożyć wiśnie i zalać polewą. Wystudzić.

Porady

Do dekoracji można użyć wiśni z kompotu lub mrożonych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować