Wspaniałe ciasto dla smakoszy ciast ucieranych, idealny dodatek do kawy i herbaty. Dekoracja z wiśni w polewie dodaje babce smaku. Jest puszysta i szybko znika z talerza.
35 min
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
3 budynie waniliowe bez cukru(każdy po 40 gram)
1 szklanka śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
tłuszcz i bułka tarta do formy
½ szklanki wiśni
Babka waniliowo-śmietankowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka posolić i utrzeć z cukrami do białości robotem. Mąkę, budynie i proszek do pieczenia wymieszać i dodawać do masy jajecznej porcjami mieszając. Następnie dodać śmietanę i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do dobrze natłuszczonej i posypanej bułką formy. Piecz około 1 godziny w temp. około 180 stopni.
Polewa: 3 łyżki soku z wiśni, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki kakao – gotować na małym ogniu około 5 minut, by powstała gęsta polewa.
Wiśnie do dekoracji gotować z 2 łyżeczkami cukru około 5 minut, by odparował z nich sok.
Na wystudzone ciasto ułożyć wiśnie i zalać polewą. Wystudzić.
Porady
Do dekoracji można użyć wiśni z kompotu lub mrożonych.
Komentarze