Babka waniliowo-czekoladowo-malinowa

0 (0 ocen)

Ciasto wyszło wilgotne, pachnące i niesamowicie pyszne, polecam ten przepis :)

Składniki:

  • 500 g mąki
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki soli
    250 g masła
    200 g cukru
    4 jajka
    2 szklanki kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

    Masa czekoladowa:

    170 g gorzkiej czekolady - 60-72% kakao
    1 łyżeczka ciemnego kakao

    Masa malinowa:

    pół szklanki malin
    łyżka konfitury malinowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka waniliowo-czekoladowo-malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło ubijamy mikserem wraz z cukrem.

    Gdy masa będzie puszysta dodajemy po jajku i dalej ubijamy.

    Dodajemy śmietanę oraz ekstrakt waniliowy i mieszamy do połączenia składników.

    Stopniowo dodajemy mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia, solą i sodą, mieszamy do połączenia składników.

    Masę dzielimy na 3 części.

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej po czym dodajemy do niej łyżeczkę kakao, dokładnie mieszamy i wlewamy czekoladę do jednej porcji ciasta, miksujemy do połączenia składników.

    Do drugiej porcji ciasta dodajemy maliny wymieszane z konfiturą, miksujemy do połączenia składników.

    Formę na babkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszą manną.
  • Babka waniliowo-czekoladowo-malinowa 2. Naprzemiennie dodajemy po łyżce każdej masy aż do wyczerpania składników.
  • Babka waniliowo-czekoladowo-malinowa 3. Pieczemy w 180 stopniach prze około godzinę (do suchego patyczka).

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować